tandartsverzekering-en-het-eigen-risico-in-2020

Eigen risico tandartsverzekering

Hoe zit het met het eigen risico tandartsverzekering in 2020? Over de basispakket ga je een deel van de eigen zorgkosten meebetalen. In 2020 blijft het verplicht eigen risico, net als het afgelopen jaar, 385. Op deze pagina beschrijven wij voor welke tandheelkundige kosten het eigen risico geldt in 2020.

 

  • Je betaal géén eigen risico voor tandheelkundige kosten die vergoed worden vanuit je aanvullende tandartsverzekering in 2020. Belangrijk: Wanneer jij een tandartsverzekering hebt die maximaal 75% van de nota vergoed, ga je de overige 25% zelf betalen.

 

  • Het eigen risico is van toepassing van zorg die vergoed wordt binnen het basispakket. Alleen bij een aantal uitzonderingen van tandheelkundige zorg geldt het eigen risico wel.

 

Er bestaat een eigen risico en een eigen bijdrage, een eigen bijdrage ga je betalen voor specifieke behandelingen of medicijnen.

Salland
€ 12,10
Vergoeding: € 250
Besured
€ 15,90
Vergoeding: € 350
HEMA
€ 12,00
Vergoeding: € 250
De Friesland
€ 13,25
Vergoeding: € 250

Eigen risico op tandheelkundige zorg vanuit de basiszorgverzekering

Maak jij gebruik van tandheelkundige zorg vanuit het basispakket? Op deze kosten geldt wel het eigen risico. Alleen wanneer jij het eigen risico volledig hebt betaald, gaat de zorgverzekeraar de verdere kosten betalen. Behandelingen bij de tandarts zoals het vullen van een gaat, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Hieronder in het overzicht bekijk je welke tandheelkundige kosten wel een eigen risico kennen.

1. Tandheelkundige zorg door een chirurg

Het betreft behandelingen van een geregistreerd kaakchirurg, met uitzonder van de volgende behandelingen:

 

  • Implantaat plaatsen
  • Paradontale chirurgie
  • Ongecompliceerde tand- of kiesextracties

 

Ook medisch noodzakelijke röntgenonderzoeken bij je behandeling, die uitgevoerd of aangevraagd zijn door de kaakchirurg worden vanuit de basispakket vergoed.

2. Bijzondere tandheelkundige zorg

Vanuit de basisverzekering worden enkele uitzonderlijke tandheelkundige zorg vergoed. Hieronder een aantal bijzondere gevallen.

 

  • Ingrijpende of ernstige groei- of ontwikkelstoornis dan wel een verworden afwijking aan het kaak-tand-mondstelstel;
  • Een geestelijke lichamelijk aandoening
  • Medische ingreep waarvan het eindresultaat mede afhangt van tandheelkundige zorg

 

In de meeste ingrepen zoals die hierboven beschreven, dien je een toestemming te vragen bij je zorgverzekeraar. Wij verwijzen je dan ook altijd door naar je verzekeraar bij vragen of advies op maar.

Hoe hoog is het eigen risico in 2020?

Voor tandheelkundige zorg (en alle andere zorg) die vallen onder de basisverzekering betaal je het eigen risico. Je betaalt in 2020 minimaal 385 euro over de zorgkosten die vergoed worden vanuit het basispakket. Zodra dit bedrag op is, gaat de zorgverzekeraar verder op draaien voor de gemaakte kosten.

Salland
€ 12,10
Vergoeding: € 250
Besured
€ 15,90
Vergoeding: € 350
HEMA
€ 12,00
Vergoeding: € 250
De Friesland
€ 13,25
Vergoeding: € 250

Vrijwillig eigen risico

Het is mogelijk om het verplichte eigen risico te verhogen. Veel mensen kiezen ervoor om het eigen risico vrijwillig te verhogen, de zorgverzekeraar geeft je namelijk extra korting op de zorgpremie. Je kunt het eigen risico maximaal verhogen naar 885 euro per jaar. In het geval dat jij een hogere eigen risico hebt, ga je dus een groter gedeelte van de zorgkosten zelf betalen. Consumenten die zorgkosten maken, hebben vaak geen voordeel van de korting die je krijgt.

Kinderen tot 18 jaar

Voor jongeren onder 18 jaar worden de meeste tandartskosten volledig vergoed vanuit het basispakket. Er geldt geen eigen risico voor deze zorgkosten. Orthodontie valt onder een aanvullende zorgverzekering, en orthodontie valt dus niet onder het basiszorgverzekering.